Quinoa saláta spárgával & eperrel
2024. 10. 11. | Judit
A májusi #kitchenstories receptem igazán tavaszi, sőt inkább már a nyarat idézi: végre eljött a spárga és az eper szezonja, így ezekből a friss hozzávalókból érkezik most egy tartalmas, egészséges saláta/ főétel ötlet.
Hozzávalók (2 nagyobb adaghoz)
1 köteg zöld spárga
25 dkg friss eper
150 gramm főtt quinoa
10 dkg lágy kecskesajt
5 dkg vaj
1 ek. méz
Olívaolaj, krémes balzsamecet
Só, bors
Friss bazsalikom levelek ízlés szerint
Elkészítés
A quinoa-t leöblítjuk, majd feltesszük főni, annyi vízben, amennyi ellepi. Közepes lángon 12-15 perc alatt elkészül. Közben mossuk meg a spárgát és az epret.
A spárgát nem szükséges megpucolni, tördeljük le a szárait (ne dobjuk ki, krémleveshez vagy zöldség alapléhez szuperül felhasználható), majd vágjuk őket hasábokra, a hasábokat pedig keresztbe, vékony “szalagokra.” Használhatunk hámozót is ehhez. A zöld mellett most kaptam lila spárgát is, ami igazán izgalmassá, még színesebbé tette az ételt, termelői piacon keressétek ti is.
Én le szoktam forrázni, majd 2-3 percet hagyom állni a forró vízben a felaprított spárgát, ezután leszűröm, és néhány perc alatt vajon átpirítom. Ne főzzük, ne pirítsuk a spárgát ennél tovább, így lesz a legfinomabb állagú.
Közben daraboljuk fel a megmosott epreket is.
Tegyünk mindent egy nagy keverőtálba, a hozzávalók lehetnek még langyosak (quinoa, spárga) vagy teljesen hidegek is. Egy befőttesüvegben rázzuk össze az öntethez az olívaolajat, balzsamecetet ès a mézet, majd öntsük rá a salátára. Alaposan keverjük el, a tetejére morzsolhatjuk a kecskesajtot, és tehetünk rá friss bazsalikom leveleket, de akár buggyantott tojással vagy grillezett csirkemellel is tálalhatjuk az ételt.
Jó étvágyat hozzá!
Szauer Judit / gasztro_pr