Lilaburgonya főzelék mézes-boros szőlővel
2024. 12. 12. | Judit
Hozzávalók (4 főre)
Fél kg lilaburgonya
Fél kg sima burgonya
20 dkg vaj
1 dl tejszín / növényi tejszín
Só, bors, szerecsendió
1 nagyobb fürt szőlő
3 ek méz
1 dl Homola Syrah vörösbor
Elkészítés
A burgonyákat megtisztítjuk, meghámozzuk,felkockázzuk, majd enyhén sós vízben puhára főzzük őket, nagyjából 20 perc alatt. Amikor megfőttek egy nagyobb merőkanálnyi főtt burgonyát tegyünk félre, a többihez adjuk hozzá a vajat, tejszínt, sót, szerecsendiót és blenderben vagy botmixer segítségével készítsük egy lágy, krémes állagot. Ha folyósabb állagra vágyunk, növelhetjük a tejszín arányát. Ezután a két textúrát keverjük össze, így el is készül az alap főzelékünk.
A szőlőt mossuk meg alaposan, majd vágjuk félbe a szemeket. Hevítsük fel a mézet egy edényben, adjuk hozzá a szőlőt, majd öntsük fel a vörösborral. Nagy lángon gyorsan forraljuk el az alkoholt belőle, majd vegyük is le a tűzről. Mennyei illata van!
Tálaláskor a mézes boros szőlőt feltétként használhatjuk, tehetünk még hozzá tepsiben sült édesburgonya kockákat (nálam a képen azt a verziót látjátok), de jól megy hozzá a pirított tofu vagy csirkemell is.
Jó étvágyat hozzá!