25 000 Ft FELETT INGYENES SZÁLLÍTÁS (KIVÉVE BÚTOROK) / 30 NAPOS VISSZAVÉT

#urbangardening - Tippek otthoni kertészkedéshez


2024. 7. 24. | Anna

#urbangardening - Tippek otthoni kertészkedéshez

 

Minden tavasszal a szemtanúi lehetünk a természet újraéledésének. Rügyeznek a fák, zöldbe borul az erdő és virágillat lengi be a levegőt. És ugyan nincs mindig időnk egy erdei sétára, hogy mindezt megcsodálhassuk, az erkélyre és ablakpárkányra helyezett növényekkel a saját otthonunkban is élvezhtejük a természet szépségét. Nem értesz a kertészkedéshez? Mutatunk néhány trükköt, amelyekkel te is könnyedén amatőr kertészként gondoskodhatsz a növényeidről - hidd el, meghálálják.

 

Mikor ültessünk?


Vannak, akik ősszel kezdik el a föld alá ültetni a kis virághagymákat, míg mások csak az első enyhe tavaszi napok beköszöntével kezdik meg az ültetést. Természetesen a megfelelő ültetési idő az adott növény igényeitől is függ.  Míg a nyáron virágzó virágokat áprilisban érdemes virágládákba vagy kis kádakba helyezni, a rózsákat októberben és márciusban is el lehet ültetni.

Függetlenül attól, hogy a korai vagy késői hobbikertészek közé tartozol, egész évben élvezheted a természetet. Nem kell magadnak ültetned virágokat vagy fűszernövényeket: a legközelebbi kertészetben vagy szupermarketben beszerezheted a palántákat, csak arra ügyelj, hogy a szupermarketből származó konyhai fűszernövényeket a vásárlás után azonnal át kell ültetni, mert a műanyag edények gyakran túl kicsik, és károsíthatják a növényt.

Jó tudni: Tavasszal és nyáron sok szobanövényt kiköltöztethetsz a szabadba, az első 14 napban azonban fontos, hogy a növényeidet lassan szoktasd hozzá a naphoz. Ha túl sok direkt fény éri őket, a levelek megéghetnek.

 

LÉPÉSRŐL LÉPÉSRE


Néhány erkélyen kevés a hely a munkavégzésre, de ha kellően elővigyázatos vagy, akkor akár a lakásban is átültetheted a növényeket. Csak arra figyelj, hogy mindig teríts le egy nagy takarót vagy újságpapírt, így amikor végeztél, akkor könnyedén összecsomagolhatod a kihullott földet.

 

MILYEN NÖVÉNYEKET ÜLTESSÜNK?

A klasszikus balkonnövények, mint a kankalin vagy a hagymások, mint a jácint, a tulipán vagy a nárcisz, könnyen gondozhatóak és színes megjelenésükkel lenyűgözőek. Akár külön cserépben a padlón, akár felakasztható kaspóban, akár virágládákban az erkélyen gyönyörűen mutatnak. Ügyelj rá, hogy ne legyenek állandóan a tűző napon, kapjanak árnyékot és enyhe szellőt.

A könnyen kezelhető és finom illatú levendula, az örökzöld növények, mint a buja hortenzia vagy a konyhai fűszernövények, mint a rozmaring, a bazsalikom és a kakukkfű éppúgy alkalmasak a napos helyekre.

 

MILYEN VIRÁGCSEREPET VÁLASSZUNK?


ZINC virágládáink jó hangulatot teremtenek és időjárásállóak is. Nem rozsdásodnak, így szélben és esőben is megőrzik szép színüket. A levehető fogantyúnak köszönhetően könnyen letehetők vagy felakaszthatók.

 

1. LÉPÉS: LAZÍTSD MEG A GYÖKEREKET ÜLTETÉS ELŐTT




Mielőtt kihúznád a növényt a műanyag cserépből, ellenőrizd, hogy a gyökerek átjutottak-e már a szellőzőnyílásokon. Ha ez a helyzet, óvatosan lazítsd meg a gyökereket, nehogy eltörjenek. Ezután az ujjaiddal lazítsd meg a gyökereket és óvatosan rázd le a régi földet. Ez egyrészt lehetővé teszi a friss levegő bejutását a hagymákhoz és gumókhoz, másrészt a puha gyökerek gyorsabban terjednek az új talajban.

 

2. LÉPÉS: TÖLTSD MEG A VIRÁGCSEREPET FÖLDDEL




A virágcserépbe friss földet töltünk, mielőtt a virágot belehelyeznénk. Ily módon a gyökerek puha és tápláló altalajt kapnak. A szükséges föld mennyisége az edény magasságától függ. Ennek azonban elegendőnek kell lennie, hogy a virágok ne üljenek túl mélyen a cserépben, és a virágok, levelek szétterüljenek.

Fontos: A virágföldben már sok alapvető tápanyag található, hogy a növényeket teljes mértékben gondozzuk. Átültetés vagy ültetés után gyakran már nincs szükség műtrágyázásra.

 

3. LÉPÉS: TAKARD BE FÖLDDEL A NÖVÉNYT




Miután a növényt a kaspóba helyezted, szórj még földet a kaspóba, hogy a föld minden oldalról fedje a gyökekeret. Jácint, tulipán vagy nárcisz esetében a hagymákat nem szabad teljesen befedni, hagyd, hogy egy kicsit kikandikáljanak.

Az ujjaiddal finoman nyomkodd meg a talajt, hogy a növények biztos támaszt kapjanak és ne dőljenek el a cserépben.

 

4. LÉPÉS: RENDSZERES ÖNTÖZÉS




Legyen szó virágról vagy konyhai fűszernövényekről: ha minden növényt átültettél, akkor jöhet az öntözőkanna, mely puha vízsugarával gondoskodik arról, hogy a kaspó minden része egyenletes mennyiségű vizet kapjon és a virágok ne "fulladjanak meg" a vízsugárban. 

Ha egy kaspó alatt nincs lyuk, ami kiengedi a felesleges vizet, akkor ügyelj arra, hogy ne önts túl sok vizet és túl gyakran, inkább csak biztosítsd a talaj állandó nedvességét.

Egy kis tipp: A növények különösen szeretik az állott csapvizet. 

Bizonyos növényeket, mint például a bazsalikomot és a rozmaringot, érdemes alulról öntözni, hogy megelőzd a betegségeket.

 

 

Oszd meg másokkal!
Biztosan törölni akarod a kosárból?
 
 
Törlöm