25 000 Ft FELETT INGYENES SZÁLLÍTÁS (KIVÉVE BÚTOROK) / 30 NAPOS VISSZAVÉT

Japandi: az új enteriőr trend


2024. 5. 20. | Anna

Japandi: az új enteriőr trend

 

A HYGGE ÉS A ZEN EGYESÜLÉSE


A design világában épp az a jó, hogy minden lehetségesnek tűnik. Így az is, hogy az észak és a Távol-Kelet egymástól messze lévő világa hirtelen nagyon közel kerüljenek egymáshoz. Ennek ékes példája a legújabb trend, a Japandi is.

Ez a stílus mindkét világból a legjobbat tartalmazza: az elegáns skandináv kényelem és a japán belsőépítészet egyszerű esztétikája olvad egybe, tökéletesen kiegészítve egymást. Két világ, melyekben több a közös, mint amennyire azt elsőre gondolnánk.

Megmutatjuk, melyek ennek az új stílusnak az alapelemei, hogyan tudod megvalósítani a Japandit otthon - legyen szó a nappaliról, a hálószobáról vagy akár a terített asztalról.
JAPANDI: A JAPÁN ÉS A SKANDINÁV VILÁG TALÁLKOZÁSA


A Japandi (néha Scandenese vagy Japanordic néven is emlegetik) a scandi chic és a minimalista japán dizájn ötvözete.

A Japandi két világ gyönyörű találkozása, amelyek harmonikus egésszé olvadnak össze egy teljesen új külsőben. Az északi egyszerűség és a "hygge"-ként emlegetett otthonos, meleg légkör a távol-keleti eleganciájával, harmóniájával és egyszerűségével párosul.

A Japandi bebizonyítja, hogy ebben a két világban igenis sok közös pont van. Például mindkettőnek fontos a természetes és fenntartható anyagok használata; nagyra értékelik a magas minőséget és a funkcionalitást;  előnyben részesítik a semleges színeket és tiszteletben tartják a gyártási folyamatokat.

Ennek ellenére a Japandi nem csupán e két stílus tulajdonságait viszi tovább, hanem ezek szinergiájaként egy teljesen új stílust képvisel, nagyon egyedi jellemzőkkel, miközben a japán és skandináv világ alapgondolataiból építkezik - például a feng shui tanításából, amely szerint akkor érezhetjük csak igazán jól magunkat otthon, ha az energia szabadon áramolhat.

A kevesebb több: a minimalizmus a Japandi legfontosabb jellemzője, amely szintén a japán kanso tisztaság elvén alapul.

 


A JAPANDI FŐ JELLEMZŐI

 
Mindenekelőtt a Japandi egyik legfontosabb jellemzője az egyszerű és a minimalista enteriőr. A bútorokat és a kiegészítőket a funkcionalitás és az egyszerűség jellemzi és sosem találkozunk zsúfolt enteriőrökkel.

Ezt a megközelítést a japán kanso (világosság) elve ihlette, amely szembeszáll a káosszal és az anyagi javak túlzott halmozásával. A minimalista belső tereket csupán csak néhány egyedi, karakteres dekoráció egészíti ki.

A Japandi mottója: „Bátorság kell ahhoz, hogy réseket hagyjunk”. Az üres tér (japánul „ma”-nak hívják) felfedi életünk igazán fontos dolgait.

Annak érdekében, hogy ez az új trend beköltözhessen a Te otthonodba is, az alábbiakra kell odafigyelned:

- Ügyelj a letisztult formákra és az átlátható designra;

- Részesítsd előnyben a funkcionalitást;

- Tarts rendet a szobákban és ne zsúfolj túl sok dolgot egy térbe - ne feledd: a kevesebb ebben az esetben tényleg több;

- Használj természetes anyagokat (skandináv: világos fa, japán: sötét fa, bambusz, rattan, papír, kő) és figyelj a kiváló minőségre (pl. biopamut, lenvászon);

- Használj egyszerű, meleg és természetes textúrákat;

- Válts semleges színekre (skandináv: világos tónusok vs. japán: tompa földszínek, fekete, piros);

- Ügyelj a kontrasztra: dobd fel a semleges színsémát hangsúlyosabb színekkel (pl. fekete, élénk kék, élénk rózsaszín);

- Fokozd a természetes hangulatot zöld növényekkel (pl.: bonsai, bambusz);

- Takarékoskodjon a dekorációkkal;

- Díszíts egyedi kiegészítőkkel, amelyek patinásak és karakteresek (ne feledd, a Wabi-Sabi szerint “a szépség a tökéletlenségben rejlik");

- Értékeld az egyedi, kézműves termékeket, mint például a kézzel készített étkészleteket.

 

Aszimmetria, organikus formák, kézzel készített megjelenés és egyszerű, földszínek: nem véletlenül kapta a legújabb étkészletünk a JAPANDI nevet.


ASZTAL JAPANDI STÍLUSBAN


A Japandi stílus bárhol megállja a helyét, így a nappaliban, a hálószobában és az étkezőasztalon egyaránt harmóniát teremthetsz vele.

Természetesen itt is a lényeg a díszítőelemek és az egyszerű bútorok minimális használata. Abrosz helyett a legjobb, ha közvetlenül a csupasz faasztalra vagy természetes anyagokból készült, durva szerkezetű, finom alátétekre terítesz. Ha azonban az asztalterítőről nem mondanál le, akkor is ügyelj arra, hogy az természetes és kiváló minőségű anyagból készüljön.  Az étkészlet lehet naturális színű, de akár sötét is, ami karakteres kontrasztot ad a végeredménynek.

 

Kidolgozottság: a többszöri merítés teszi gazán egyedivé a JAPANDI étkészlet minden egyes darabját.


Az asztal fénypontja egyértelműen az étkészlet. Egy tökéletes Japandi asztalhoz pedig egy kézzel készített megjelenés illik igazán. Aszimmetrikus és organikus formák, esztétikus, egyszerű színvilág és apró domborulatok – ezek jellemzik az olyan étkészleteket, melyek tökéletesen illeszkednek egy Japandi stílusban terített asztalhoz.

Ami pedig a dekorációt illeti, csak néhány egyszerű kiegészítőt válassz. Egy váza, amelybe egy finom ágat teszel (pl. cseresznyevirágot vagy egy szál szárított pampafüvet) és egy minimalista gyertyatartó – ez minden, amire szükséged van ahhoz, hogy a Japandi életérzést élvezd az otthonodban.


Oszd meg másokkal!
Biztosan törölni akarod a kosárból?
 
 
Törlöm