25 000 Ft FELETT INGYENES SZÁLLÍTÁS (KIVÉVE BÚTOROK) / 30 NAPOS VISSZAVÉT

Zabkása bazsalikom pesztóval & sült paradicsommal


2024. 4. 19. | Judit

Zabkása bazsalikom pesztóval & sült paradicsommal


Rengeteg friss paradicsom termett idén is a kertünkben, a szezon végéhez közeledve gondoltam valami új felhasználási módot találok nekik. Reggelire gyakran készítek zabkásákat különféle feltétekkel, eddig édes verziók voltak terítéken, és egyszer csak jött az ötlet, hogy tulajdonképpen miért ne születhetne sós verzió is.

A szabály ugyanaz, egy klassz krémes alap, valamilyen lédús és ropogós topping-al, csak a fűszerezés és az ízvilág változik. A kertben szintén kazalnyi bazsalikom termett idén, ezért házi pesztót készítettem egy kis csavarral, a fenyőmag helyett kesudiót használtam hozzá. Ha van kedvetek, próbáljátok ki a sós zabkását ebben a friss, nyárutó ízeket életre hívó verzióban.

 

Zabkása bazsalikom pesztóval & sült paradicsommal



Kesudiós bazsalikom pesztó


Hozzávalók: 

1 nagy kazal friss bazsalikom (kb 50 gramm) 

2 gerezd fokhagyma 

0.5 dl olívaolaj 

1 nagy marék kesudió 

5 dkg parmezán sajt 

Só, bors


Elkészítés:

A frissen szedett bazsalikomot leveleire szedjük és jó alaposan leöblítjük. A fokhagymákat megtisztítjuk, a parmezán sajtot lereszeljük. Vegyünk elő egy késes aprítógépet, majd tegyük bele a bazsalikomot, a kesudiót, a lereszelt parmezánt, a fokhagyma gerezdeket és locsoljuk rá az olívaolajat. Néhány perc alatt turmixoljuk krémesre, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ha folyósabb állagot szeretnénk, adjunk hozzá még egy kis olívaolajat. Csatos üvegbe kanalazzunk, hűtőben 1-2 hétig biztosan eláll. 

 

Sült paradicsom


Hozzávalók: 

Fél kg paradicsom 

2-3 gerezd fokhagyma 

Pici olíva olaj 

Só, bors 

Elkészítés:

A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A paradicsomokat megmossuk, és nagyobb kockákra vágjuk. A fokhagymákat megtisztítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit, szépen terítsük szét a paradicsomokat, mehet rájuk a felszeletelt fokhagyma is, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, majd 35-40 percig sütjük. 

 

Sós zabkása


Hozzávalók: 

100 gramm zabpehely 

2 dl növényi vagy sima tej (én zabtejjel készítettem) 

2 dl tisztított víz 

Egy kevés só 

 

Elkészítés: 

A zabpelyhet tegyük egy magasabb falú edénybe, adjuk hozzá a zabtejet és a tisztított vizet. Várjunk 5-10 percet, amíg a zab valamennyi folyadékot magába szív, így krémesebb állagot kapunk majd. Amikor elkezdjük melegíteni, öntsünk még hozzá annyi folyadékot, amennyit magába szívott. Adjunk hozzá egy csipet sót. Folyamatos kevergetés mellett, közepes lángon néhány perc alatt egy krémes, lágy zabkása alapot kapunk. 

 

A tálaláshoz


Friss bazsalikom levelek

nagyszemű só

fekete szezám vagy bármilyen ropogós mag tetszés szerint


Tegyük egy mélyebb tálba a zabkása alapot, kanalazzunk a tetejére tetszés szerinti mennyiséget a pesztóból, erre jöhetnek az édeskés ízű, lédús sült paradicsom darabok, majd a ropogós magok, friss bazsalikom levelek és néhány csepp olívaolaj. Mennyei, ráadásul egészséges ebéd, snack vagy vacsora lehet belőle.

Szerző: Szauer Judit // @gasztro_pr

 

Oszd meg másokkal!
Biztosan törölni akarod a kosárból?
 
 
Törlöm