Zabkása bazsalikom pesztóval & sült paradicsommal
2024. 9. 11. | Judit
Rengeteg friss paradicsom termett idén is a kertünkben, a szezon végéhez közeledve gondoltam valami új felhasználási módot találok nekik. Reggelire gyakran készítek zabkásákat különféle feltétekkel, eddig édes verziók voltak terítéken, és egyszer csak jött az ötlet, hogy tulajdonképpen miért ne születhetne sós verzió is.
A szabály ugyanaz, egy klassz krémes alap, valamilyen lédús és ropogós topping-al, csak a fűszerezés és az ízvilág változik. A kertben szintén kazalnyi bazsalikom termett idén, ezért házi pesztót készítettem egy kis csavarral, a fenyőmag helyett kesudiót használtam hozzá. Ha van kedvetek, próbáljátok ki a sós zabkását ebben a friss, nyárutó ízeket életre hívó verzióban.
Zabkása bazsalikom pesztóval & sült paradicsommal
Kesudiós bazsalikom pesztó
Hozzávalók:
1 nagy kazal friss bazsalikom (kb 50 gramm)
2 gerezd fokhagyma
0.5 dl olívaolaj
1 nagy marék kesudió
5 dkg parmezán sajt
Só, bors
Elkészítés:
A frissen szedett bazsalikomot leveleire szedjük és jó alaposan leöblítjük. A fokhagymákat megtisztítjuk, a parmezán sajtot lereszeljük. Vegyünk elő egy késes aprítógépet, majd tegyük bele a bazsalikomot, a kesudiót, a lereszelt parmezánt, a fokhagyma gerezdeket és locsoljuk rá az olívaolajat. Néhány perc alatt turmixoljuk krémesre, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint. Ha folyósabb állagot szeretnénk, adjunk hozzá még egy kis olívaolajat. Csatos üvegbe kanalazzunk, hűtőben 1-2 hétig biztosan eláll.
Sült paradicsom
Hozzávalók:
Fél kg paradicsom
2-3 gerezd fokhagyma
Pici olíva olaj
Só, bors
Elkészítés:
A sütőt melegítsük elő 180 fokra. A paradicsomokat megmossuk, és nagyobb kockákra vágjuk. A fokhagymákat megtisztítjuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Béleljünk ki sütőpapírral egy tepsit, szépen terítsük szét a paradicsomokat, mehet rájuk a felszeletelt fokhagyma is, sózzuk, borsozzuk, meglocsoljuk egy kis olívaolajjal, majd 35-40 percig sütjük.
Sós zabkása
Hozzávalók:
100 gramm zabpehely
2 dl növényi vagy sima tej (én zabtejjel készítettem)
2 dl tisztított víz
Egy kevés só
Elkészítés:
A zabpelyhet tegyük egy magasabb falú edénybe, adjuk hozzá a zabtejet és a tisztított vizet. Várjunk 5-10 percet, amíg a zab valamennyi folyadékot magába szív, így krémesebb állagot kapunk majd. Amikor elkezdjük melegíteni, öntsünk még hozzá annyi folyadékot, amennyit magába szívott. Adjunk hozzá egy csipet sót. Folyamatos kevergetés mellett, közepes lángon néhány perc alatt egy krémes, lágy zabkása alapot kapunk.
A tálaláshoz
Friss bazsalikom levelek
nagyszemű só
fekete szezám vagy bármilyen ropogós mag tetszés szerint
Tegyük egy mélyebb tálba a zabkása alapot, kanalazzunk a tetejére tetszés szerinti mennyiséget a pesztóból, erre jöhetnek az édeskés ízű, lédús sült paradicsom darabok, majd a ropogós magok, friss bazsalikom levelek és néhány csepp olívaolaj. Mennyei, ráadásul egészséges ebéd, snack vagy vacsora lehet belőle.
Szerző: Szauer Judit // @gasztro_pr