Vöröslencse főzelék édesburgonyával
2025. 1. 26. | Judit
Ahogy beköszönt a hideg, és hamarabb sötétedik, úgy vágyunk mi is egyre inkább a szívet lelket melengető ételekre. Az egyik nagy kedvencemet hoztam el nektek novemberre, amit az egyik kedvenc ausztrál bloggerem, Minimalist Baker inspirált (csak én picit máshogyan készítem, mint ő): egy fűszeres krémes vöröslencse főzeléket, ami az édesburgonyával lesz teljes. A gyömbér, a fahéj és a szegfűszeg pedig egy picit már a karácsonyi hangulatot idézi. Készítsétek el Ti is ezt a finom fogást, akár hétköznapra, akár az ünnepre készülődve.
Hozzávalók (2 főre)
2 nagyobb édesburgonya
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
120 gramm vöröslencse
2 cm friss gyömbér lereszelve
Kókuszolaj
Só, bors, kurkuma, római kömény, édes pirospaprika, fahéj, szerecsendió, cayanne bors
6 dl zöldségalaplé vagy víz
2 dl kókusztejszín
1 ek juharszirup
A díszítéshez: pirított tökmag, tökmagolaj, pirospaprika
Elkészítés:
A zöldségeket megtisztítjuk, a hagymát felaprítjuk, a fokhagymát apróra vágjuk. Egy kevés kókuszolajon átpörgetjük a hagymát, majd jöhet rá a fokhagyma és a reszelt gyömbér. Picit pirítjuk, sózzuk, borsozzuk, majd mehet hozzá a felkockázott édesburgonya, 1 ek vizet is tehetünk hozzá, és 5-6 percig pároljuk. Ezután mehetnek bele a fűszerek a lencse is (az enyémet nem kellett áztatni előtte). Összeforgatjuk, majd felöntjük az alaplével vagy vízzel, 15 percig forraljuk közepes lángon, végül hozzákeverjük a kókusztejszínt, és ha kell még fűszerezzük. Adjuk hozzá a juharszirupot is, majd botmixerrel pürésítjük az egészet. Tökmagolajjal, pirított tökmaggal, akár friss zöldekkel tálaljuk.
Jó étvágyat!
Szerző: Szauer Judit // @gasztro_pr