25 000 Ft FELETT INGYENES SZÁLLÍTÁS (KIVÉVE BÚTOROK) / 30 NAPOS VISSZAVÉT

Tippek és trükkök a stílusos kávézáshoz


2024. 3. 29. | Anna

Tippek és trükkök a stílusos kávézáshoz


KÁVÉKULTÚRA A SLOW BREW-TŐL AZ AFFOGATOIG

Függetlenül attól, hogy inkább az ,,amíg nem ittam kávét, ne szólj hozzám" típusúak táborát vagy a habos latte felett kényelmesen, élvezettel elüldögélős kávéfogyasztók csapatát erősíted-e, ebben a blogbejegyzésben olyan tippeket és trükköket gyűjtöttünk össze, amelyek garantáltan hozzájárulnak a kávé még nagyobb élvezetéhez - barista diploma nélkül!

 

A FEKETE ARANY – AHÁNY ORSZÁG, ANNYI SZOKÁS

Szinte minden kultúra ünnepli és szereti a kávéját, az elkészítésének pedig számtalan változata létezik. Legyen az édes, erős, tejjel, likőrrel vagy sziruppal kevert, kakaóval vagy más fűszerekkel ízesített: a kávé valójában megelőzi a sört és a vizet és sokak számára elképzelhetetlen lenne a reggel nélküle.

Nálunk alapvetően az aromás, nem túl erős és nem annyira édes kávé a legelterjedtebb. De ahány ország, annyi szokás – csak hogy pár példát említsünk Európából: Írországban a „hegyi kávé“ a helyi jellegzetesség, ami az ír whisky és a sűrű tejszín kombinációja, Franciaországban a viszonylag gyengébb fajtát kedvelik, míg Olaszországban a kicsi, erős espresso az igazi, erőteljes illattal.

A globális kávéfogyasztás csúcsán Finnország áll, ahol körülbelül 11 kg kávét fogyasztanak  fejenként évente. A messzi északon a kávé egy különleges változata is sokszor előkerül: a sajtos kávé! Egy vagy több kocka tehén- vagy rénszarvastejből készült juustoleipä sajttal fogyasztják, melyet a csésze aljába tesznek, majd a kávé tetejét is megszórják vele. Az olvadó és puha, vajas ízű sajtot pedig a kávé elfogyasztása után jóízűen kikanalazzák...ki próbálja ki otthon?

 

ICE, ICE, BABY – AZ A BIZONYOS JÉGHIDEG KÁVÉ

A jeges kávé szuper frissítő, különösen nyáron, de a fáradt téli napokat is felpörgetheted vele. Ha pedig egy kis extra élményre vágysz, válaszd az olaszok affogatóját, ami nem más, mint egy gombóc vanília fagylalt leöntve egy adag forró espressóval. Ebéd utáni desszertnek is tökéletes választás!


A tipikus vietnami jeges kávé egzotikusan hangzik és ennek ellenére gyorsan el is készül. Ehhez tölts meg egy magas poharat jégkockákkal, öntsd rá a hideg kávét, végül adj hozzá cukrozott sűrített tejet. Figyelem, nagyon édes!

Tipp: Az extra kávéélmény érdekében a hideg kávét jégkockaformákban is lefagyaszthatod, így a jeges kávé kevésbé vizesedik fel és még finomabb lesz.


ÍGY KÉSZÍTS FINOM HABOT

Jelenleg nincs kéznél tejhabosító, de a finom, légies tejhab számodra elengedhetetlen az igazi kávéélményhez? Akkor mutatunk egy trükköt, amihez elég egy mikrohullámú sütő és egy befőttes üveg!

Töltsd meg a kis befőttes üveget félig tejjel és szorosan csavard rá a tetejét. Ezután erőteljesen rázd fel körülbelül 10-15 másodpercig, amíg kis buborékok képződnek a tejben. Most vedd le a fedőt és helyezd az edényt a mikrohullámú sütőbe magas fokozaton körülbelül 45-60 másodpercre. És kész is a tejhab! A szép tálalás érdekében tarts egy sablont a hab fölé, és szórd meg fahéjjal vagy kakaóporral.


Tárolási tipp: A kávé nagyon érzékeny a fényre, ezért a legjobb, ha az értékes kávébabot olyan tárolóban tartod, amely nem ereszti át a fényt. Az őrölt kávé esetében pedig ügyelj rá, hogy légmentesen záródó tárolóban tartsd, távol a fűszerektől, mert hajlamos közelről felvenni az ízeket.

Édes süteményekkel még kellemesebb a kávészünet

Régi-új kedvencek


A jó öreg filteres kávé az elmúlt években tért vissza, és azóta újra sokak kedvence lett. De hogyan is készül?

A lassú főzéshez, más néven felöntéshez, csak egy szilárd kézi szűrőre van szükség. Ezek különböző kivitelben kaphatóak, amelyek közül sok szűrőzsákot is használ. Az igazi ínyencek használat előtt meleg vizet engednek át a papírszűrőn, hogy különösen finom ízt kapjanak. A kávéport kezdetben csak kevés forró vízzel öntsd fel, hogy a por kissé megduzzadjon. Körülbelül 30 másodperc elteltével ismételd meg ezt a lépést, és adj hozzá még egy kevés vizet, de csak annyit, hogy éppen ellepje a kávézaccot. Két-három perc elteltével a főzési folyamat befejeződik és már élvezheted is.


Tipp: Az 1001 éjszakához hasonló élményért egyszerűen adj egy kis chai fűszerkeveréket közvetlenül a kávézacchoz. A fűszert készen is megvásárolhatod, de akár magadnak is elkészítheted fahéj, kardamom, gyömbér és szegfűszeg keverékéből.

Tökéletes reggeli: friss kávé és croissant lekvárral

A hideg kávé néha igazán jól tud esni – akár a Cold Brew hideg változata is. Ebben az esetben a kávét hideg vízzel öntik fel, így a kávé íze sokkal enyhébb lesz, mivel hő nélkül nem keletkeznek nemkívánatos keserű anyagok.

Ha a French press kávéfőzők híve vagy, akkor csak egy BLACK BEAUTY kávé készítőre, vízre és persze kávéra lesz szükséged.

A kávékészítés előtt melegítsd fel az eszköz felületét: önts egy kis meleg vizet a French Press-be, és addig lötyköld benne, míg a kezeddel érzed, hogy felmelegedett a fala. Így egyenletesen tarthatod a főzési hőmérsékletet, ráadásul a kávéd is tovább meleg marad.

Ezután közepes vagy annál egy picivel durvább szemcseméretűre őröld a kávét, majd a megfelelő mennyiségű vizet melegítsd fel 90,5 és 96 fokosra.

Töltsd bele az őrölt kávét az előre felmelegített eszközbe, add hozzá a forró vizet és jól keverd át kanállal, hogy biztosan minden kávészemcsét érjen a víz. Most helyezd vissza french press fedelét és várj 4 percig. Miután letelt az idő, lassan nyomd le a szűrőt az eszköz aljáig. Ezután már élvezheted is!

Dekorációs tipp: Hiányzik a frissen főzött kávé illata ennél a változatnál? Tegyél egy marék babot egy kis tálba és helyezd egy teamécses közepére, így a kávébab illatával együtt élvezhetitek a hosszúra nyúló reggeliket.

 

 

Oszd meg másokkal!
Biztosan törölni akarod a kosárból?
 
 
Törlöm