25 000 Ft FELETT INGYENES SZÁLLÍTÁS (KIVÉVE BÚTOROK) / 30 NAPOS VISSZAVÉT

Tavaszváró zöldséges quiche


2024. 3. 29. | Judit

Tavaszváró zöldséges quiche


Meg vannak számlálva a tél napjai, nem tudom ti hogy vagytok vele, de én már nagyon érzem a tavaszt a levegőben! Ugyan még nem érkeztek meg az igazi tavaszi alapanyagok, de azért találni így is színes zöldségeket a piacokon. Egy színes, sok-sok zöldséggel készülő kecskesajtos quiche receptet hoztam nektek február végére, ami akár egy ráérős tavaszköszöntő brunch főszereplője is lehet. 


Hozzávalók 


A tésztához: 

200 gramm liszt (én fele fehér fele zabliszttel dolgoztam)

1 tojás

150 gramm vaj

1 tk só

Egy kevés hideg víz 


A töltelékhez:
 

4 tojás 

1 dl növényi tej 

1 doboz növényi vagy sima tejszín 

Só, bors, szerecsendió 

1 piros kápia- vagy kaliforniai paprika 

Fél brokkoli 

1 vastagabb szál póréhagyma 

2 gerezd fokhagyma

Egy kevés olaj 

150 gramm kecskesajt (tallér)  



Elkészítés


A tésztával kezdjük: a 200 gramm lisztet, a sót és a felkockázott vajat kézzel vagy géppel morzsás állagúra dolgozzuk. Ezután hozzáadjuk az egy egész tojást és egy kevés hideg vizet ( kb. 2 ek.) majd tovább dolgozzuk a tésztát, de nem túl sokáig. Formázzunk cipót belőle, tekerjük fóliába, és tegyük a hűtőbe, amíg elkészítjük a tölteléket (20-30 percre legalább). 


 

A zöldségeket megtisztítjuk, a póréhagymát és a paprikát felkarikázzuk. A brokkolit kisebb rózsákra szedjük és hosszában szeletekre vágjuk, majd lobogó vízben 3-4 percig forraljuk, hogy maradjon roppanós, ezután tegyük félre. A hagymát és a paprikát pirítsuk néhány percig egy serpenyőben, nyomjuk rá a fokhagymát is, majd egy picit sózzuk, borsozzuk. Pár perc után tegyük félre a serpenyőt. Közben egy keverőtálba tegyük bele a 4 tojást, a növényi tejet, tejszínt, sót, borsot és szerecsendiót, majd keverjük jól össze. 

Ha tészta kihűlt, indulhat is a sütés. Lisztezett deszkán nyújtsuk ki szépen a tésztánkat, majd simítsuk egy piteformába, a széleit egyengessük el, az alját szurkáljuk meg villával, fedjük be sütőpapírral, amire valamilyen nehezéket, pl. babot vagy lencsét teszünk, és toljuk 180 fokos sütőbe 20 percre. Ha letelt az idő, vegyük ki, távolítsuk el a nehezéket és a sütőpapírt, és most csak magában még tegyük vissza 5-6 percre a sütőbe. Ez azért fontos, hogy majd ne szívja magába a tészta a töltelék nedvességét. 



Jöhet a quiche összeállítása: a sült zöldségeket halmozzuk a tésztára, egyengessük el szépen őket, majd öntsük rá a tojásos keveréket. Ezután rendezzük el a tetején a félretett forrázott brokkoli szeleteket, majd tegyük rá a kecskesajt korongokat is. Ha valaki még több sajttal szeretné elkészíteni, bátran mehet rá valamilyen finom, érlelt hegyi sajt is. Süssük 180 fokos sütőben 25-30 percig.

Friss salátával vagy akár csak magában is tálalhatjuk. Jó étvágyat! 

 

 

 

Oszd meg másokkal!
Biztosan törölni akarod a kosárból?
 
 
Törlöm