Sütőtökös-almás muffin
2024. 9. 19. | Judit
Október van, már nyakig benne vagyunk a sütőtökszezonban! Egy olyan receptet hoztam Nektek, ami könnyen elkészíthető, reggelire, desszertnek vagy akár uzsonnára is fogyasztható és tele van szezonális finomságokkal, krémes sütőtökkel és édes, fahéjas almával. Az összetevők helyettesíthetők egészséges verziókkal is, zabliszttel és datolya őrleménnyel is remekül működik ez a recept. Sütésre fel!
Sütőtökös-almás muffin
Hozzávalók (kb. 15-20 darabhoz):
160 gramm liszt (én 80 gramm zab és 80 gramm fehérliszt keverékét használtam)
40 gramm zabpehely
100 gramm barnacukor vagy datolya őrlemény
1 csipet só
1 csomag sütőpor
2 tk. fahéj
250 gramm sütőtök püré
60 ml olívaolaj
3 közepes alma
2 tojás
3 ek. juharszirup
Elkészítés:
Az almákat megtisztítjuk, apróra vágjuk, 1 tk. fahéjjal, egy kevés juharsziruppal és egy ek. vízzel hevíteni kezdjük, 5-10 perc alatt szépen karamellizáljuk, majd félretesszük, hogy lehűljön.
A sütőtökpüréhez én már előző este megsütöttem a tököt, amit hidegen, késes aprítóban krémesre turmixoltam.
Keverjük össze egy tálban a száraz hozzávalókat: mehet a liszt, cukor/ datolya örlemény, sütőpor, 1 tk. fahéj, zabpehely és a só.
Egy másik tálba pedig keverjük krémesre a nedves hozzávalókat: tojás, olívaolaj, juharszirup, sütőtökpüré, és mehet hozzá a kihűlt karamellizált fahéjas alma is.
A sütőt melegítsük elő 190 fokra, légkeveréssel.
Egyesítsük a száraz és a nedves hozzávalókat, jól dolgozzuk össze, majd töltögessük muffin sütő formába (én kis muffin papírkákkal kibéleltem a formákat) ügyeljünk arra, hogy 2/3-ig töltsük csak a formákat. A tetejére szórhatunk egy kevés zabpelyhet, majd mehetnek 20 percre a sütőbe. Amikor a sütik teteje szép aranybarna, vegyük ki a sütőből.
Langyosan vagy hidegen is szuper desszert, reggeli, tízórai vagy akár uzsonna lehet ez a muffin.
Szerző: Szauer Judit // @gasztro_pr