Rugelach
2024. 9. 18. | Judit
Először New Yorkban kóstoltam ezeket az isteni kis lekvárral töltött zsidó süteményeket, ahol tradicionális recept alapján készítették őket egy brooklyn-i pékségben Hanuka idején. Nagyon ízlett nekem, egyszerre krémes, édes, ropogós és egy picikét sós a tésztája. Azóta, ha időm engedi, én is elkészítem az ünnepekre, Mautner Zsófi receptjét szoktam alapul venni, apróbb módosításokkal. Próbáljátok ki ti is karácsonyra.
Hozzávalók (ha jól csinálod, 24 darab lesz belőle)
Tészta:
125 gramm krémsajt
120 gramm vaj
2 ek cukor
150 gramm liszt, (én zablisztet használtam)
Egy csipet só
Töltelék:
10 dkg barna cukor
2 tk fahéj
5 dkg aranymazsola
10 dkg darált dió
3 - 4 ek házi lekvár (barackkal és sűrű szilvával a legfinomabb)
A tetejére:
1 tojás
2 ek növényi tej
Elkészítés:
Először összedolgozzuk a szobahőmérsékletű krémsajtot, vajat és a cukrot, majd hozzáadjuk a lisztet, sót és összegyúrjuk. Bucit formázunk a tésztából, majd fóliába csomagoljuk és pihentetjük minimum 1 órát, vagy akár hosszabb időt is a hűtőben.
Amikor kivettük, vágjuk ketté a bucit és külön-külön mindkettőből nyújtsunk ki egy kb. 20-25 cm átmérőjű kört jó alaposan lisztezett deszkán. Vigyázat, elég ragadós a tészta.
A töltelékhez keverjük össze a cukrot, fahéjat, mazsolát és a durvára vágott diót. Az egyik kinyújtott kört kenjük meg baracklekvárral, a másikhoz én szilvát használtam. Szórjuk rá a a tölteléket kettéosztva, kicsit nyomkodjuk bele. Ezután - én pizza vágóval - vágjuk 12 cikkelybe a tésztát, és kívülről a széles részétől befele haladva tekerjük fel a kifliket.
Tegyük őket sütőpapírral bélelt kivajazott tepsire, a tojást keverjük el 2 ek rizstejjel és a sütik tetejét ezzel kenegessük be szépen. 180°C fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt sül meg. Mennyei!
Szerző: Szauer Judit // @gasztro_pr