25 000 Ft FELETT INGYENES SZÁLLÍTÁS (KIVÉVE BÚTOROK) / 30 NAPOS VISSZAVÉT

Rugelach


2024. 4. 29. | Judit

Rugelach


Először New Yorkban kóstoltam ezeket az isteni kis lekvárral töltött zsidó süteményeket, ahol tradicionális recept alapján készítették őket egy brooklyn-i pékségben Hanuka idején. Nagyon ízlett nekem, egyszerre krémes, édes, ropogós és egy picikét sós a tésztája. Azóta, ha időm engedi, én is elkészítem az ünnepekre, Mautner Zsófi receptjét szoktam alapul venni, apróbb módosításokkal. Próbáljátok ki ti is karácsonyra. 

 

Hozzávalók (ha jól csinálod, 24 darab lesz belőle) 

Tészta:

125 gramm krémsajt 

120 gramm vaj

2 ek cukor

150 gramm liszt, (én  zablisztet használtam)  

Egy csipet só

 

Töltelék:

10 dkg barna cukor

2 tk fahéj

5 dkg aranymazsola

10 dkg darált dió

3 - 4 ek házi lekvár (barackkal és sűrű szilvával a legfinomabb) 

 

A tetejére:

1 tojás

2 ek növényi tej

 

Elkészítés: 


Először összedolgozzuk a szobahőmérsékletű krémsajtot, vajat és a cukrot, majd hozzáadjuk a lisztet, sót és összegyúrjuk. Bucit formázunk a tésztából, majd fóliába csomagoljuk és pihentetjük minimum 1 órát, vagy akár hosszabb időt is a hűtőben. 

Amikor kivettük, vágjuk ketté a bucit  és külön-külön mindkettőből nyújtsunk ki egy kb. 20-25 cm átmérőjű kört jó alaposan lisztezett deszkán. Vigyázat, elég ragadós a tészta. 

A töltelékhez keverjük össze a cukrot, fahéjat, mazsolát és a durvára vágott diót. Az egyik kinyújtott kört kenjük meg baracklekvárral, a másikhoz én szilvát használtam.  Szórjuk rá a a tölteléket kettéosztva,  kicsit nyomkodjuk bele. Ezután - én pizza vágóval - vágjuk 12 cikkelybe  a tésztát, és kívülről a széles részétől befele haladva tekerjük fel a kifliket. 

Tegyük őket sütőpapírral bélelt kivajazott tepsire, a tojást keverjük el 2 ek rizstejjel és a sütik tetejét ezzel kenegessük be szépen. 180°C fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt sül meg. Mennyei!

 


Szerző: Szauer Judit // @gasztro_pr

 

Oszd meg másokkal!

KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK

Biztosan törölni akarod a kosárból?
 
 
Törlöm