Rózsás nektarin pite
2024. 12. 13. | Orsi
Szeptemberrel együtt megérkezett az enyhébb idő is, amikor szívesebben állunk neki sütni, főleg, ha egy gyorsan elkészíthető, finom és szép pitével lephetjük meg a családot vagy a vendégeket. Még kapható nektarin, ami nagyon jó párost alkot a nyáron eltett baracklevárral.
Hozzávalók
250 g finomliszt
100 g porcukor
120 g hideg vaj
2 g só
50 g tojás
Egy kis üveg (300 g) baracklekvár
4-5 szem keményebb nektarin, hogy könnyebb legyen vékonyra szeletelni
A lisztet, porcukrot, hideg vajat, sót kézzel összegyúrtam, majd hozzá gyúrtam a tojást is. A tésztát kicsit hűtőben pihentettem, hogy összeálljon.
Pihentetés után a tésztát kinyújtottam, pite formába tettem és kis időre mélyhűtőbe raktam. Minimum addig míg a sütő bemelegszik, vagy kb 20 percre. Erre azért van szükség, hogy a vaj ne olvadjon meg, a tészta a nagy hő hatására azonnal sülni kezd. Amúgy a formába tett tészta lefóliázva a mélyhűtőben fél évig is eltartható, így ha vendégek jönnek előkapjuk, beletesszük a tölteléket és sülhet is a süti!
Tölteléknek baracklekvárt használtam, a tetejére pedig sűrűn raktam a lekvárba a vékony nektarin szeleteket, először körbe a szélén, majd középen rózsaszirom szerűen.
Légkeveréses sütőben 180 fokon 40 perc alatt kész.
Én 24 centis kiemelhető aljú fém pite formát használok, ebből nagyon könnyen és szétesés nélkül ki lehet nyomni a pitét, az alsó tányéron pedig szeletelheted is.
Tipp: Szeletelt almával, körtével is biztos nagyon finom!