Őszi kalács
2024. 12. 10. | Orsi
Hoztam Nektek egy tök formájú kalács ötletet és egy kis dekor inspirációt a hidegebb, bekuckózós napokra.
Hozzávalók
500 g liszt
2,5 dl tej
50 g vaj vagy margarin
70 g cukor
1 tojás
15 g élesztő
1 csipet só
A kenéshez
1 tojás
1 ek víz
A meleg tejbe belemorzsoltam az élesztőt és egy kanálnyit a cukorból és hagytam kicsit felfutni. Összegyúrtam az összes többi hozzávalót, és végül belegyúrtam az élesztős tejet is. Ha nincs időm sokat várni, 50 fokra befűtöm a sütőt, majd kikapcsolom, és oda teszem be kelni a tésztát.
Amikor feldagadt, öklömnyi méretű golyókat gyúrtam belőle és még egyszer betettem a meleg sütőbe kelni. A megnőtt gombócokat sütés előtt 4 irányban spárgával átkötöttem, hogy kis tök formájuk legyen, megkentem a felvizezett tojással, és így tettem be 170 fokra kb 30 percre a sütőbe.
Érdemes persze nézni, és ha aranybarna kivenni. Ha kisült le kell vágni a spárgát és egy fahéjat beleszúrni, ez lesz a tök szára.
A süti illat és a meleg tea mellé még érdemes néhány szép párnával, takaróval, kinti-benti fényekkel megteremteni az otthon melegét.