Mazsolás kalács koszorú
2025. 1. 15. | Orsi
Legyen szó hosszú hétvégéről, családi ünnepről vagy brunchról a barátokkal, ez a kalács koszorú bármikor mutatós és finom szereplője lesz az asztalnak. Én most augusztus 20-a alkalmából egy nemzeti szalaggal díszítettem, de ez persze az alkalomtól és a ti kreativitásotoktól függően variálható.
Hozzávalók
500 g liszt
250 ml tej
50 g vaj vagy margarin
60 g cukor
1 tojás
15 g élesztő
1 csipet só
A kenéshez:
1 tojás
1 ek víz
A langyos (nem meleg!) tejbe belemorzsoltam az élesztőt és egy kis kanálnyit a cukorból és hagytam kicsit felfutni. Ezután összegyúrtam az összes hozzávalót, picit dagasztottam, és hagytam megkelni.
A puha tésztát ketté szedtem, két hosszú kukac formát gyúrtam belőle és összecsavartam, koszorú formába körbehajtottam, majd megkentem a picit vizezett tojással és hagytam újra megkelni 50 fokos kicsit nyitott sütőben. Végül 170 fokon kb fél óra alatt kisütöttem. Az idő sütő függő, érdemes figyelni és aranybarnán kivenni.
Jó étvágyat!