25 000 Ft FELETT INGYENES SZÁLLÍTÁS (KIVÉVE BÚTOROK) / 30 NAPOS VISSZAVÉT

Frissítő nyári tekercsek


2024. 4. 29. | Anna

Frissítő nyári tekercsek

 

Nyár, napsütés, nyári tekercs. A sok friss alapanyaggal, ropogós zöldségekkel és fűszeres mártogatóssal a vietnami nyári tekercs egy igazi jolly joker, ha valami laktató, de mégis könnyű finomságra vágysz a nyári napokon. Pillanatok alatt elkészül, a tölteléknek pedig csak a fantáziád szabhat határt.

Íme két nyári tekercs recept hozzáillő mártogatóssal: egy klasszikus zöldséges és egy édes gyümölcsös!

 


Ehhez nincs szükség evőeszközre: csak vedd a kezedbe és mártsd bele a finom szószba.

 

Fűszeres nyári tekercs ropogós zöldségekkel


A sült tavaszi tekercsekkel ellentétben a nyári verziót hidegen fogyasztják. A tekercsek eredetileg Ázsiából származnak és különösen jól ismertek Vietnamban és Thaiföldön – ahol a nyári tekercseket „saláta tekercsnek” hívják. Alapvetően szabadon döntheted el, hogyan töltöd meg a nyári tekercseket, akár avokádóval, retekkel, vöröskáposztával vagy lazaccal, a lényeg a sok-sok zöldség! Mi most egy klasszikus garnélarákos változat mellett döntöttünk.

Hozzávalók 10 nyári tekercshez:

10 lap rizspapír (a biztonság kedvéért legyen több otthon, mert könnyen elszakadhat)

kb. 200 g garnélarák

1 csomag üvegtészta

kb. 100 g saláta

1 piros paprika

1 sárga paprika

2 közepes sárgarépa

1 uborka

1 lime

Szezámmag, menta, koriander, chili, só és bors

 

Összeállítás:

A zöldségeket hosszú csíkokra vágjuk, a salátát megmossuk. Közben az üvegtésztákat egy nagy tálba tesszük, forrásban lévő vízzel felöntjük, és néhány percig állni hagyjuk. Ezután finom szitán átöntjük és jól lecsepegtetjük. A garnélarákokat serpenyőben megpirítjuk, sóval, borssal, chilivel és kevés lime levével ízesítjük.




Egy nagy, mély tányérban mártsd az egyes rizspapírlapokat egymás után nagyon meleg vízbe, amíg szép puhák nem lesznek. (Figyelem: ez gyorsabban megy, mint gondolnád!)

Ezután helyezd a lapot egy deszkára vagy a munkafelületre, majd tedd a közepére a kívánt tölteléket. Ezután hajtsd be az oldalakat bal és jobb oldalon, majd tekerd fel elölről hátrafelé.

 



Szorosan tekerd fel! Ez egy kis gyakorlást igényel, de rövid idő elteltével a nyári tekercseid tökéletesek lesznek. A kész nyári tekercseket szórd meg szezámmaggal, friss mentával és apróra vágott korianderrel.

A megfelelő mártáshoz használj szója- vagy hoisin szószt, vagy készíts egy gyors, ízletes mogyorómártást.

 

Hozzávalók a mogyorómártáshoz:

3 evőkanál mogyoróvaj

1 evőkanál méz

só, bors és chili pehely

5 evőkanál víz

Az egészet összekeverjük egy kis serpenyőben és állandó keverés mellett felforraljuk. Ha egy kicsit túl sűrű a szósz, akkor óvatosan adhatunk hozzá még egy kis vizet, amíg krémes masszát nem kapunk. Ha szükséges, chilivel ízesítjük, és kész is a mártogatós. Most már nincs más dolgod, mint belemártani a finom tavaszi tekercseket és jóízűen elfogyasztani!

 



Tipp: A nyári tekercseket természetesen vegán verzióban is elkészítheted! Egyszerűen hagyd ki a garnélarákot, vagy cseréld ki sült tofura.

 

 


Gyümölcsös nyári tekercs

Egy forró napon semmi sem jobb, mint az ízletes friss gyümölcs. Ha egy mutatós és ízletes desszertre vágysz, akkor gyorsan elkészíthetsz néhány nyári tekercset gyümölccsel is!

Ehhez az édes változathoz a rizspapíron kívül tényleg csak sok-sok gyümölcsre lesz szükséged, melyeket ízlés szerint kombinálhatsz. A tekercs ugyanúgy működik, mint a zöldséges nyári tekercseknél: áztasd be a rizspapírt, tedd rá a gyümölcsöt, tekerd fel és már kész is.

 


Tipp: Rendezd el a gyümölcsöket szivárványszerűen – így később szép mintázatot kapsz.

Mivel a fűszeres földimogyoró vagy a sós szójaszósz nem illik annyira a friss gyümölccsel, gyorsan keverj egy megfelelő, édes mártogatóst a színes nyári tekercsekhez. Ehhez egyszerűen tegyél a turmixgépbe vaníliás joghurtot és néhány málnát vagy epret, a tálat pedig díszítsd hűsítő mentalevelekkel.




Oszd meg másokkal!
Biztosan törölni akarod a kosárból?
 
 
Törlöm