25 000 Ft FELETT INGYENES SZÁLLÍTÁS (KIVÉVE BÚTOROK) / 30 NAPOS VISSZAVÉT

Eper idő!


2024. 4. 28. | Anna

Eper idő!


Gyümölcsös, lédús, édes és megunhatatlanul finom. Szinte mindenki szereti az epret, hiszen a piros gyümölcsök éppúgy hozzátartoznak a nyárhoz, mint a napsütés és a meleg hőmérséklet. 

Még jó, hogy ezek a pirosló gyümölcsök kevés kalóriát tartalmaznak és különösen magas a C-vitamin-tartalmuk. Hogy megédesítsük számotokra az eperszezont, összegyűjtöttünk három receptet, melyek mindegyikéhez csupán néhány összetevő kell.

Gyümölcsös italként, házi lekvárként vagy finom tortaként – melyiket próbálod ki elsőként?

 

Házi eperlekvár


Akár saját magadnak, akár ajándékba – a friss eperből készült házi lekvár íze gyümölcsös és finom, és felidézi a régi idők emlékeit.

 

Hozzávalók 10 darab 80 ml-es üveghez:

800 gramm eper

1 csokor friss menta

½ citrom

270 g befőzőcukor

 

 

Mosd meg az epret és távolítsd el a szárát. Attól függően, hogy teljesen krémes vagy darabos lekvárt szeretsz, az összes epret pürésítsd vagy a felét csak vágd apróra. A friss mentát mosd meg és vágd apróra. Végül az eperpürét eperdarabokkal vagy anélkül tedd egy lábasba a cukorral együtt és keverd össze. Add hozzá a citrom levét, forrald fel a pürét és folyamatos kevergetés mellett körülbelül 4 percig főzd így.

Ezután keverd hozzá a friss mentát, hagyd rövid ideig hűlni, és töltsd bele a rendelkezésre álló befőttesüvegekbe. A menta helyett használhatsz bazsalikomot, bodzavirágot vagy egy kis vaníliát.

 

 

Nyári limonádé eperrel

Csak nem tudsz betelni az eperrel? Mi sem! Ezért nem hiányozhat a nyári frissítődből sem. 

 

Recept kb. 1 liter limonádéhoz:

200 ml víz

100 gramm cukor

250 gramm eper

2 citrom

1 liter szénsavas vagy szénsavmentes víz (ízléstől függően)

 

 

A 200 ml vizet és a cukrot addig melegítsd, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Ezután hagyd kihűlni. Az epret mosd meg és vágd apró darabokra. A piros gyümölcsöket szitán nyomkodd át és add a cukros vízhez. Keverd el az eper-cukor-víz keveréket egy kevés citromlével, majd add hozzá a maradék liter vizet. Ezután díszítsd a kész italt néhány szelet citrommal és friss eperrel. Jéghidegen a legjobb!

 

 

Epres tartlette

Mit érne egy szabad nyári délután egy gyümölcsös csemege nélkül? Az eper tartlette a sütemény üdvözlendő alternatívája és gyorsan elkészíthető, ha spontán vendégek kopogtatnának be. Hiszen szívesebben töltöd a nyarat kint a kertben vagy az erkélyen néhány baráttal, mintsem órákig a konyhában álldogálva, nem igaz?


Kb. 4 tortácskához:

1 csomag omlós tészta torta

300 gramm eper

porcukor

 

A krémhez:

1 csésze tejszínhab

1 csésze tejföl

1 csomag vaníliás cukor


 

A tejszínhabot verd kemény habbá, majd forgasd bele a tejfölt. Adj hozzá vaníliás cukrot és keverj össze mindent. Ezután kend meg a tartlette-eket a tejszínhabbal. Mosd meg az epret és távolítsd el a szárát. Vágj apróra néhány gyümölcsöt és tedd a tortalapokra. A közepére tegyél epret és szórd meg porcukorra.

 

 

 

Oszd meg másokkal!
Biztosan törölni akarod a kosárból?
 
 
Törlöm