Eper idő!
2024. 10. 15. | Anna
Gyümölcsös, lédús, édes és megunhatatlanul finom. Szinte mindenki szereti az epret, hiszen a piros gyümölcsök éppúgy hozzátartoznak a nyárhoz, mint a napsütés és a meleg hőmérséklet.
Még jó, hogy ezek a pirosló gyümölcsök kevés kalóriát tartalmaznak és különösen magas a C-vitamin-tartalmuk. Hogy megédesítsük számotokra az eperszezont, összegyűjtöttünk három receptet, melyek mindegyikéhez csupán néhány összetevő kell.
Gyümölcsös italként, házi lekvárként vagy finom tortaként – melyiket próbálod ki elsőként?
Házi eperlekvár
Akár saját magadnak, akár ajándékba – a friss eperből készült házi lekvár íze gyümölcsös és finom, és felidézi a régi idők emlékeit.
Hozzávalók 10 darab 80 ml-es üveghez:
800 gramm eper
1 csokor friss menta
½ citrom
270 g befőzőcukor
Mosd meg az epret és távolítsd el a szárát. Attól függően, hogy teljesen krémes vagy darabos lekvárt szeretsz, az összes epret pürésítsd vagy a felét csak vágd apróra. A friss mentát mosd meg és vágd apróra. Végül az eperpürét eperdarabokkal vagy anélkül tedd egy lábasba a cukorral együtt és keverd össze. Add hozzá a citrom levét, forrald fel a pürét és folyamatos kevergetés mellett körülbelül 4 percig főzd így.
Ezután keverd hozzá a friss mentát, hagyd rövid ideig hűlni, és töltsd bele a rendelkezésre álló befőttesüvegekbe. A menta helyett használhatsz bazsalikomot, bodzavirágot vagy egy kis vaníliát.
Nyári limonádé eperrel
Csak nem tudsz betelni az eperrel? Mi sem! Ezért nem hiányozhat a nyári frissítődből sem.
Recept kb. 1 liter limonádéhoz:
200 ml víz
100 gramm cukor
250 gramm eper
2 citrom
1 liter szénsavas vagy szénsavmentes víz (ízléstől függően)
A 200 ml vizet és a cukrot addig melegítsd, amíg a cukor teljesen fel nem oldódik. Ezután hagyd kihűlni. Az epret mosd meg és vágd apró darabokra. A piros gyümölcsöket szitán nyomkodd át és add a cukros vízhez. Keverd el az eper-cukor-víz keveréket egy kevés citromlével, majd add hozzá a maradék liter vizet. Ezután díszítsd a kész italt néhány szelet citrommal és friss eperrel. Jéghidegen a legjobb!
Epres tartlette
Mit érne egy szabad nyári délután egy gyümölcsös csemege nélkül? Az eper tartlette a sütemény üdvözlendő alternatívája és gyorsan elkészíthető, ha spontán vendégek kopogtatnának be. Hiszen szívesebben töltöd a nyarat kint a kertben vagy az erkélyen néhány baráttal, mintsem órákig a konyhában álldogálva, nem igaz?
Kb. 4 tortácskához:
1 csomag omlós tészta torta
300 gramm eper
porcukor
A krémhez:
1 csésze tejszínhab
1 csésze tejföl
1 csomag vaníliás cukor
A tejszínhabot verd kemény habbá, majd forgasd bele a tejfölt. Adj hozzá vaníliás cukrot és keverj össze mindent. Ezután kend meg a tartlette-eket a tejszínhabbal. Mosd meg az epret és távolítsd el a szárát. Vágj apróra néhány gyümölcsöt és tedd a tortalapokra. A közepére tegyél epret és szórd meg porcukorra.