Céklás palacsinta, sütőtökpürével, zöldbabbal, ropogós lilakáposztával
2025. 3. 23. | Berta
A termelői piac csábítása mindig erősebb, mint a kar, ami felcipeli a zöldséget a lakásba. Ha esetleg túlvásárolnánk magunkat egy-egy zöldségből és már kipipáltuk a jól bevált recepteket, akkor érdemes kombinálni a kedvenc fogásokat, így színesíteni -ezúttal szó szerint- a menüt.
Vagy megkérdezhetünk egy öt éves gyereket mi legyen az ebéd, aki reggelire, ebédre és vacsorára is palacsintát majszolna.
Így esett a választás a cékla és a palacsinta kombinációjára, amihez tökéletesen illeszkedik az őszi hangulatot idéző sütőtök.
Ha elég szemfülesek vagyunk akkor még elvétve találhatunk zöldbabot, de kiválthatjuk egy otthon is fellelhető bármilyen zöldséggel ezt a hozzávalót, hiszen rossz nem lehet egy étel, amiben csupa színes és tápértékben gazdag zöldség van.
Céklás palacsinta hozzávalók:
-
15 dkg tönkölyliszt
-
10 dkg zabliszt
-
1 nagy csipet sütőpor
-
1 közepes méretű cékla
-
1 nagy csipet só
-
2 evőkanál kókuszvirág cukor
-
1 evőkanál kókuszzsír vagy semleges ízű zsiradék
-
2 tojás
-
2,5 dl tej vagy bármilyen növényi tej
Sütőtökpüré hozzávalók:
-
1 kisebb sütőtök
-
200 ml zabtejszín
-
1 evőkanál datolyaszirup
-
1 nagy csipet szerecsendió
-
1 kis csipet fahéj
-
1 nagy csipet só
-
Víz az igény szerinti higításhoz
Párolt zöldbab hozzávalók:
-
1 kanál vaj
-
1 nagy csipet só
-
1 gerezd fokhagyma
-
1 nagy csipet bors
A palacsinta alapanyagait keverjük össze szokásos módon, majd jöjjön a varázslat: reszeljük bele az elősütött céklát a tésztába! Ez a trükk teszi rózsaszínné az ételt. Ha bátrabbak vagyunk, akkor akár nyers céklát is használhatunk, de akkor picit darabosabb lesz.
Serpenyőben, közepes hőfokon, picike kókuszzsíron süssük meg a palacsintákat.
Eközben a sütőtököt daraboljuk fel és süssük meg. Ezután pürésítsük össze a többi hozzávalóval, így selymes állagot kapva.
A zöldbabot pároljuk vajjal, fokhagymával és fűszerekkel.
A lilakáposztát pedig vékony szeletekre szeljük, hogy ropogósan tálalhassuk.
Az étel minden hozzávalóját hagyjuk egy kicsit langyosra hűlni, hogy ne essen szét az alkotásunk.
A további díszítéshez már csak a képzeletünk (vagy a kamránk) szabhat határt!
Bon Appetit!
