Balzsamos cékla krémes hajdinával
2025. 2. 16. | Judit
A cékla egy nagyon sokoldalú és szuper egészséges alapanyag, ami szerencsére ilyenkor is elérhető a piacokon. Az egyik kedvenc téli zöldségem, ezt a salátát gyakran készítem ilyenkor. Köretként, önmagában, hidegen és langyosan is nagyon jól működik.
Hozzávalók
Cékla
3-4 nagyobb cékla
2 közepes alma
100 gramm aszalt vörösáfonya
3 ek. méz
Balzsamecet vagy krémes balzsamecet
Pici víz
Krémes hajdina
250 gramm hajdina
1 dl kókusztejszín
Só, bors
Elkészítés
A céklákat megtisztítjuk és egészben megsütjük 180 fokon 45 perc alatt. Amikor kihűlt, meghámozzuk, és felkockázzuk őket.
Az almákat megmossuk, meghámozzuk és szintén felkockázzuk.
Pici mézet hevítünk egy lábosban, majd beleforgatjuk a céklakockákat, picit kevergetjük. Felöntjük a balzsamecettel, majd hozzáadjuk az aszalt vörösáfonyát is. Kicsit megint kevergetjük, majd mehet bele az alma is. Fedő alatt pároljuk pár percig, majd a fedőt levéve, a lángot picit feljebb véve folyamatosan kevergetjük, addig, amíg ragacsos, krémes állagot nem kapunk. Ha kell egy kis vizet adagolhatunk alá, míg elérjük a kívánt állagot.
A hajdinát 15-20 perc alatt megfőzzük, majd hozzáadjuk a kókusztejszínt és botmixerrel krémesre turmixoljuk, sózzuk, borsozzuk.
Friss rukkolával, kesudióval, néhány csepp olívaolajjal tálaljuk - ha nem vagy vegán, friss kecskesajt is mehet a tetejére.
Jó étvágyat!
Szerző: Szauer Judit // @gasztro_pr
KAPCSOLÓDÓ TERMÉKEK
