25 000 Ft FELETT INGYENES SZÁLLÍTÁS (KIVÉVE BÚTOROK) / 30 NAPOS VISSZAVÉT

Húsvéti saláta fodros kellel és retek textúrákkal


2024. 4. 19. | Judit

Húsvéti saláta fodros kellel és retek textúrákkal

 

Ebben a hónapban egy nagyon színes, nagyon friss saláta receptet hoztam nektek, amihez az inspirációt az egyik kedvenc salátás könyvem (12 hónap) szerzője adta, és tökéletes lesz a húsvéti asztalra. Csupa friss szezonális alapanyagból áll, érdemes kimenni valamelyik termelői piacra és ott beszerezni hozzá a zöldségeket. Az alapunk fodros kel lesz (más zöldet is használhatunk persze), és jó sok színes retek, ami nyersen, pácolva és pesztó formájában is megjelenik majd az ételben. 

 

Hozzávalók (4 főre) 

 

A saláta alaphoz:

Egy nagy csokor fodros kel

1 csokor színes retek (az enyémben volt lila, piros és sárga is) 

Ehető virágok (a kertből vagy termelőtől is jöhet, de figyeljünk, hogy csak olyat tegyünk a tányérra, ami ehető, és nem mérgező!) 

 

A pácolt retekhez:

2-3 csokor retek

2 cm friss gyömbér 

Fél dl ecet - lehet alma vagy rizsecet is

1 dl langyos víz

1 ek só

1 ek cukor 

 

A pesztóhoz:

3-4 csokornyi reteklevél (a recepthez szükséges összes csokor retek zöldjét használjuk fel)

1 gerezd fokhagyma

1 dl olívaolaj

1 marék kesudió (vagy más mag pl. dió, fenyőmag) 

Fél citrom leve

Só, bors

 

Elkészítés

 

 

A pácolt retket és a pesztót érdemes egy nappal hamarabb elkészíteni, mint ahogyan a salátát tálalni szeretnénk. 

Pesztó:

Leszedjük a retekzöldeket, jó alaposan megmossuk a leveleket, és hagyjuk lecsepegni. Vágjuk nagyobb darabokba a leveleket, majd az összes többi hozzávalóval együtt tegyük egy nagyteljesítményű blenderbe, és turmixoljuk a számunkra tetsző állagúra a pesztót. Ha darabosabb, sűrű pesztót szeretnénk akkor kevesebb, ha hígabb állagút, akkor több folyadékot használjunk. Csatos üvegben 1-2 hétig eláll a hűtőben, salátához és szendvicsekhez is isteni. 

Pácolt  retek: 

Egy tálba készítsük el a páclevet: keverjük el a langyos vizet, az ecetet, a cukort és a sót, majd tegyük félre. A megmosott retkeket cikkekre vagy szeletekre vágjuk, a friss gyömbért megpucoljuk és vékonyra szeleteljük. Tegyük egy tiszta befőttes üvegbe a retkeket és a gyömbért, majd öntsük fel a sós-cukros-ecetes lével. Akkor lesz a legfinomabb ha legalább egy éjszakát állni hagyjuk a hűtőben, szuper pink színt fogunk kapni. Hűtőben simán eláll 2 hétig. 

Saláta:

Mossuk meg és vágjuk fel a fodros kelt. Forrázzuk le 1 perc alatt majd tegyük jéghideg vízbe egy rövid időre. Csepegtessük le, és hagyjuk papírtörlőn picit megszáradni. Közben vágjuk fel a színes retkeket is. Keverjük ki a pesztót egy kis olívaolajjal és citromlével, ez lesz a salátaöntet, mehet is a fodros kelre. Mehet hozzá a friss és a pácolt retek, és persze az ehető virágok díszítésnek.

Magában vagy a húsvéti sonka mellé is szuper! 


Szauer Judit / gasztro_pr

 

 

Oszd meg másokkal!
Biztosan törölni akarod a kosárból?
 
 
Törlöm